Понеділок, 29.04.2024, 21:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
ДРУЗІ САЙТУ
Meteoprog.UA
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
osvita.ua
ART Ukraine
Пошук
Міні-чат
500
Tyzhden.ua
Гороскоп-META
Головна » 2012 » Листопад » 12 » «Усі різні − усі рівні»
10:59
«Усі різні − усі рівні»

«Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Вони  наділені розумом і совістю і повинні діяти у відношенні один до одного в дусі братерства». (Стаття 1-ша Загальної декларації прав людини)

 

8 листопада 2012 року в бібліотеці «Чумацький Шлях» Науковим студентським товариством факультету педагогіки та психології  був проведений круглий стіл на тему «Сутність та причини національних конфліктів як соціально-психологічного феномену, способи їх вирішення та запобігання».

Організацію заходу взяли на себе члени НСТ факультету педагогіки та психології Корнієнко Ілля, Пасічник Вікторія, Чикида Альона, Шама Олена та Куріпко Віта.



Секретарем Ковальчук Русланою (П-11) було зафіксовано 70 студентів, які взяли участь у роботі круглого столу. Крім того були присутні викладачі кафедри психології: Дереча Алла Анатоліївна, Герасіна Світлана Вікторівна, Федосєєва Ірина Володимирівна, Грейліх Ольга Олексіївна та декан факультету Яценко Ліана Вікторівна.

Тема зустрічі являється актуальною, оскільки стосується кожного з нас. Протягом усього життя людині доводиться тісно взаємодіяти із суспільством. Але не завжди ця взаємодія має конструктивний характер. Інколи буває і навпаки. Саме в таких випадках людина потрапляє в конфліктну ситуацію і стає суб’єктом міжособистісного конфлікту. Коли ж у протиріччя вступають групи людей, погляди яких є протилежними, то такого роду конфронтації набувають  агресивного, насильницького характеру, що у свою чергу може призвести до воєнних дій, котрі неодноразово виникали протягом історії людства.

Робота круглого столу була розділена на відповідні секції, за кожною з яких був закріплений доповідач:

  1. Національний конфлікт: поняття, сутність, причини (Костраміна Олена, П-31).
  2.  Різновиди і особливості прояву дискримінації і упереджень(Олійник Олександр, П-11).
  3. Соціально-психологічна характеристика расових упереджень (Колесник Євген, П-32).
  4. Способи запобігання і вирішення національних конфліктів (Дацюк Олена, П-32).
  5. Виховання толерантності як невід`ємного елементу структури національного менталітету (Вигівська Валентина П-21).

На початку було проведено експрес-опитування «Індекс толерантності » (Г.У.Солдатова, О.А.Кравцова, О.Е. Хухлаева, Л.А.Шайгерова).



У методику включені твердження, що виявляють ставлення до деяких соціальних груп (меншин, психічно хворих людей, жебраків), комунікативні установки (повага до думки опонентів, готовність до конструктивного вирішення конфліктів і продуктивної співпраці). Особливу увагу було приділено етнічній толерантності-інтолерантності (ставлення до людей іншої раси та етнічної групи, до власної етнічної групи, оцінка культурної дистанції).

У дослідженні взяли участь 44 особи. Результати були оголошені наприкінці круглого столу у відсотковому співвідношенні:

6,8 % осіб мають низький рівень толерантності;

86,4 % осіб – середній рівень;

6,8 % осіб – високий рівень.

Усі брали активну участь в обговоренні, висловлювали свої думки з приводу головної теми зустрічі. Єдина думка, до якої прийшли усі присутні – виховання толерантності як альтернативи попередження різних форм упереджень та дискримінацій. Саме толерантна людина спроможна прийняти іншу людину такою, яка вона є.

Щиру подяку висловлюємо керівництву бібліотеки «Чумацький Шлях» та Соціально-гуманітарному відділу університету за надання технічного обладнання.

НСТ факультету педагогіки та психології

Переглядів: 3128 | Додав: sms2005 | Теги: Переяслав-Хмельницький університет, Переяслав-Хмельницький ДПУ, наукове студентське товариство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]